UYKU EĞİTİMİ

2-4 Yaş Bebekler İçin Uyku İpuçları

1 – Yeni yatağını sevdirin

Üç yaş civarı beşikten çocuk yatağına geçilmesi için uygun bir zamandır. Bazı bebekler bu sürece kolay adapte olurken bazıları zorlanabilir. Bebeğiniz eğer yeni yatağını sevmezse orada uyumak da istemeyecektir. O nedenle yatağı ne kadar eğlenceli hale getirirseniz adapte olması da o kadar kolay olur. Bu geçişi kolaylaştırmak için yatağı birlikte seçebilir, sevdiği nevresimleri serebilir ve beraber uyuduğu oyuncakları yatağına koyabilirsiniz.

2 – Bahanelere izin vermeyin

Bu yaşlarda çocuklar uyumamak için bahaneler üretmeye başlayabilirler. Uyumadan önce bir masal daha, bir bardak su daha, bir öpücük daha… gibi isteklerle uykuyu geciktirmeye çalışırlar. Bu isteklere bir kez evet dediğinizde çocuğunuzun bir sonraki sefer daha fazlasını talep edeceğinden emin olabilirsiniz. O nedenle yatma saati rutininizin ne olduğunu ona baştan anlatmalı ve bu konuda tutarlı olmalısınız. Örneğin yatma saati geldiğinde ona “Şimdi beraber odana gidip
pijamalarını giyeceğiz, sütünü içip 2 masal okuyacağız ve sonrasında uyuyacağız” diye belirtirseniz baştan bu konuda anlaşmış olursunuz. Rutinin bitmesiyle uyku zamanının geldiğini ve bu konuda tartışmanın faydasız olacağını bilmelidir. Bu konuda tutarlı davranmanız onun da önünü görmesini ve kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.

3 – Odanıza gelse bile yatağına geri götürün

Beşikten çocuk yatağına geçildiğinde koruyucu parmaklıkların kalkmasıyla beraber çocuğunuzun geceleri sizin yatağınıza gelmesi gibi durumlar yaşanabilir. Bu gibi davranışların alışkanlığa dönüşmemesi için onu yatağına geri götürmeli ve yatağında sakinleştirip uykuya dönmesini sağlamalısınız. Ayrıca bu özgürlük çocuğunuzun geceleri sizin haberiniz olmadan dolaşması gibi sıkıntıları da ortaya çıkartabilir. Bu hem onun uykusu hem de güvenliği için problem yaratabilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun odasına güvenlik kapısı koyarak uyansa bile kendi odasında kalmasını sağlayabilirsiniz.

4 – Onu ödüllendirin

Uykuyla ilgili yapması gerekenleri önceden konuşup belirleyebilir, hatta bunlar için yazılı bir çizelge oluşturabilirsiniz. Böylece neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğini ona önceden belirtmiş olursunuz. Bu konuda gösterdiği pozitif davranışları da sevdiği şeylerle ödüllendirerek onu teşvik edebilirsiniz.

5 – Gece korktuğunda yanında olun

Bu yaştaki çocuklar geceleri kâbus görerek uyanabilirler. Bunun nedeni gün içinde yaşadığı herhangi bir olay veya televizyonda gördüğü bir şey olabilir. Eğer çocuğunuz geceleri korktuğunu söyleyerek uyanıyorsa, mutlaka onun yanında olup onu rahatlatmalı ve kendini güvende hissedene kadar yanında kalmalısınız. Ancak bu durum her gece tekrarlanmaya başlarsa bunun sizi yanında tutmak için bir bahane olup olmadığını da anlamaya çalışmalısınız.

6 – Erken uyanmaları çözün

Bebek ve çocuklarda sabah uyanma saati 06:00-08:00 arasıdır. Ancak bazıları erken uyanma problemi yaşar ve bu saatlerden önce uyanabilirler. Böyle durumlarda çocuğunuzun gün içerisindeki düzenini gözden geçirmeli, gündüz ve gece uyku saatlerini yeniden organize etmelisiniz. Bu yaştaki çocuklarda erken uyanma sorunlarını çözmek için alarmlı saatlerden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuza alarm çaldığında sabah olduğunu ve o zamana kadar yatağında kalması gerektiğini anlatabilirsiniz. Bu
davranışı gösterdiğinde sizden minik bir ödül kazanacağını bilmesi onu teşvik edebilir. İlk başlarda bunu bir oyun gibi görse de zamanla yeniden uykuya dalmayı öğrenecektir.