İlk 6 ay göz açıp kapayıncaya kadar geçti bile. Bebeğiniz her geçen ay gelişen yeni becerileri ve karakteri ile büyük ihtimalle hayatınıza renk ve keyif katıyor. Elbette bunun önemli bir parçası da yine uyku. Uykusunu güzel alan bir bebek ve ailenin uyanık geçen zamanlardaki keyfi bambaşka oluyor gerçekten. Bu dönem de yine kendine has özellikleri olan bir dönem. Ek gıda döneminin getirdiği bir tatlı telaş. Bebeğiniz daha hareketlenmeye başlıyor ve hızla büyümeye devam ediyor. İster istemez uyku ihtiyaçları ve düzeni de bunlara paralel olacak biraz değişecektir. Not: Eğer bebeğiniz daha erken doğduysa, yazıda bahsi geçen zamanlamaları bebeğinizin beklenen tahmini doğum tarihine göre düşünmeniz gerekecek. Örneğin, bebeğiniz 6 aylıksa ama 1 ay erken doğduysa, bu yazıyı okurken bebeğinizi 5 aylık gibi kabul edebilirsiniz.
Uyku Miktarı
6-8 ay arası bebeklerin, gece ortalama 11-12 saat ve gündüz 2,5-3,5 saat civarı (genelde 2-3 uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı oluyor. Gündüz uykuları güzel oturmuşsa genellikle en geç bu dönemin sonunda 3. uyku kalkıp 2 uyku düzenine geçiş oluyor.
Gece Uykusu
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar çoğunlukla hiç beslenme olmadan veya en fazla tek beslenme ile uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin Şu an bu 11-12 saatlik gece uykusu içinde 1 beslemeden fazlasını yapıyorsanız doktorunuzun onayı ile bunu ilk etapta tek beslemeye ve en geç bu dönemin sonunda da hiç beslenmesiz hale getirmeyi hedeflemenizi öneririm. Bu tek beslemeyi de eğer halen yapmanız gerekiyorsa, ister gece 22.30-23.00 civarı bebeğinizi siz hafif uyandırarak yine karanlıkta besleyerek rüya beslemesi şeklinde yapabilirsiniz veya bebeğinizin kendiliğinden uyanmasını bekleyip acıkmış olabileceği makul bir saatte de yapabilirsiniz. Hangisi size ve bebeğinize daha uygunsa o yolu takip etmenizi öneririm.