9-12 Ay Uyku Düzeni
Gündüz Uykuları | 2 defa olmak üzere toplam 2-3 saat |
Gece Uykusu | Toplam 11-12 saat |
Uyanıklık Süresi | 2,5-3,5 saat |
Toplam Uyku | 13-14 saat |
Bu aylarda artık bebeklerin gündüz uykuları düzene girmiştir. Gün içinde 2 defa gündüz uykusuna yatarlar. Bunların biri sabah diğeri öğleden sonradır. 12. ay civarı bebeklerin gelişimi açısından bir dönüm noktasıdır. Bu dönemde uykuyu reddetme, uykuya geçişte zorlanma gibi davranışlar görülebilir ve bunlar tek gündüz uykusuna geçiş için doğru zamanmış gibi algılanabilir. Halbuki tek gündüz uykusuna 15-18. ay civarı geçilmelidir. O zamana kadar 2 gündüz uykusunu korumak için gece uykusuna erken yatırmak (18:00- 19:00 civarında) faydalı olabilir.
Bu dönemde uyku düzenini etkileyebilecek bir diğer konu da ayrılık kaygısıdır. Bazı bebekler bunu çok hafif atlatırken, bazıları ise çok yoğun yaşayabilir ve bu durum uyku düzenini etkileyebilir. Bu zamana kadar çok iyi uyuyan bebekler bile, eğer ayrılık kaygıları yoğunsa uykuya geçişte sorun yaşayabilirler.
9-12. ay arasındaki bebeklerin genellikle gece beslenme ihtiyacı ortadan kalkmıştır ve geceleri 11-12 saat kesintisiz uyuyabilirler. Eğer bebeğiniz hala geceleri sık sık uyanıyorsa ve gündüzleri yeterli besin aldığından eminseniz, bu uyanmaların nedeni büyük ihtimalle alışkanlıktır. Biraz çaba ve sabırla bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor, zaman çabuk geçiyor.Bu dönemin bir önceki 6-8 ay arası dönemden en büyük farkı artık günde 3 öğün ek gıda sürecinin çok daha iyi oturmuş olması, gündüz uykusunun 2 uykuya düşmüş olması ve özel bir durum olmadığı sürece bebeğinizin gece 11-12 saat hiç beslenmeden rahatlıkla kesintisiz uyku uyuyabilecek bir dönemde olması.
Not: Eğer bebeğiniz daha erken doğduysa, yazıda bahsi geçen zamanlamaları bebeğinizin beklenen tahmini doğum tarihine göre düşünmeniz gerekecek. Örneğin, bebeğiniz 8 aylıksa ama 1 ay erken doğduysa, bu yazıyı okurken bebeğinizi 7 aylık gibi kabul edebilirsiniz.
Gece Uykusu
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar özel bir durum olmadığı sürece genelde hiç beslenme olmadan ve uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Şu an bu 11-12 saatlik gece uykusu içinde 1 besleme veya fazlasını yapıyorsanız doktorunuzun onayı ile bunları teker teker veya bir kerede kesip gece beslemesini bırakmanızı öneririm. Zaten gündüz süt saatleri devam ediyor olacak, gece de çok kıymetli olan 11-12 saat kesintisiz uykusuna kavuşmuş olur böylece.